ENERGETSKI CERTIFIKAT ZGRADE

Energetski certifikat za stan, zgradu ili poslovni prostor

To je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, stana, poslovnog prostora, a izdaje ga ovlašteni energetski certifikator. Na svakom energetskom certifikatu grafički je prikazan energetski razred strelicom s podatkom o specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji. Zgrade koje su sa energetske strane lošije projektirane i građene dobiti će lošiju ocjenu, tj. lošiji energetski razred. Stanovanje u takvim građevinama će biti skuplje, zbog povećanih troškova grijanja i hlađenja, ali i manje ugodno zbog temperaturnih oscilacija.

Vrijednosti koje su istaknute na energetskom certifikatu odražavaju potrošnju energije izračunatu na temelju pretpostavljenog režima korištenja zgrade. Te vrijednosti ne moraju nužno izražavati realnu potrošnju u zgradi ili njezinoj samostalnoj uporabnoj jedinici, jer ona uključuje i ponašanje korisnika.

Što označava energetski razred?

Energetski certifikat vrijedi 10 godina. Ocjena energetskog razreda ovisi o godišnjoj potrošnji energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2). Nove zgrade trebale bi ući u bitno bolji energetski razred. Očekuje se da će spadati u energetski razred C. Uz kvalitetnu toplinsku zaštitu može se dobiti ocjena razreda do maksimalno B klase, dok su visoki energetski razredi A+ i A za Hrvatsku daleka budućnost, u kojoj se mora promijeniti svijest investitora i građevinara o energetskoj učinkovitosti i inteligentnoj gradnji. Za razred A nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije i time smanjuju ukupnu potrošnju klasičnih sustava, tj. potrošnju energije po kvadratnom metru.

Zakonska obaveza izrade energetskog certifikata

Energetski certifikat prilikom prodaje mora imati svaka zgrada, stan ili poslovni prostor, koji se nalaze u zgradi većoj od 50m2. Iako se certifikat može izdati i posebno za stan, ako se radi za zgradu kao cjelinu onda je cijena po stanu od 5 do 10 puta jeftinija, a mogu se dobiti i bespovratne subvencije. Osim niže cijene, dobija se stvaran uvid u stanje zgrade, moguće energetske uštede, iznos ulaganja i povrat investicije. To i jest cilj energetske certifikacije, a ne nepotrebni troškovi vlasnicima.

Sufinanciranje energetske certifikacije i energetske obnove višestambenih i poslovnih zgrada

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano objavljuje javne natječaje i pozive za bespovratno sufinanciranje energetskih pregleda i energetskih certifikata, kao i za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada, javnih zgrada, industrijskih objekata i javne rasvjete. BEST ENERGY SOLUTIONS Vam pomaže poboljšati izgled zgrada u kojima živite, smanjiti energetske troškove, račune za energiju, emisiju CO2 i sve to uz bespovratne subvencije.