KOMPENZACIJA JALOVE ENERGIJE

Što je to jalova energija?

Jalova energija je električna energija koju pri radu stvaraju elektromotori, transformatori, rasvjeta te drugi induktivni potrošači. U elektroenergetskom sustavu postoje tereti s radnom i s induktivnom komponentom. Tereti s induktivnom komponentom imaju sinusni valni oblik struje kao i djelatni teret, no imaju struju pomaknutu u fazi u odnosu na napon. To znači da je valni oblik struje pomaknut u vremenu u odnosu na valni oblik napona.

Induktivni tereti traže jalovu snagu. Jalova snaga opterećuje električne vodove, transformatore, razvodne ormare potrošača i elektroprivrede, te na taj način umanjuje njihov kapacitet i iskoristivost. Budući dolazi do gubitka pri prijenosu električne energije HEP naplaćuje jalovu energiju.

Želite li bez ikakvih ulaganja plaćati manji račun za električnu energiju za vaš objekt?Ukoliko u Vašem mjesečnom računu HEP-a za električnu energiju iznos za prekomjerno preuzetu jalovu energiju iznosi preko 400 kuna pošaljite nam faksom ili mailom presliku računa (sve stranice računa). Pregled računa je besplatan i neobvezujući te BEST ENERGY SOLUTIONS nudi financiranje kompletnog izvođenja projekta. Nakon što pregledamo račun kontaktirati će Vas netko od naših djelatnika. Sa desne strane je primjer gdje je uokviren dio koji se odnosi na jalovu energiju (kliknite na sliku za uvećanje).

BEST ENERGY SOLUTIONS ulaže u kompenzaciju jalove energije umjesto Vas po ESCO modelu

Nudimo uštede na potrošnji električne energije na način da mi financiramo investiciju u sustav za kompenzaciju jalove energije. Vi kao korisnik objekta ne ulažete ništa jer kompletan trošak svih usluga i izvođenja snosi BEST ENERGY SOLUTIONS.Naplaćujemo se na mjesečnoj bazi iz ostvarenih ušteda na potrošnji jalove energije. Nakon isteka dogovorenog perioda povrata investicije Vama ostaje sustav u koji niste ništa uložili. Time ujedno dajemo garanciju na uštedu i preuzimamo kompletan rizik uspješnosti projekta na sebe.

Pod pojmom ESCO (energy service company) podrazumijeva se tvrtka koja se bavi energetskim uslugama koje uključuju osmišljavanje i izvođenje projekta energetske učinkovitosti sa garancijom ostvarenih ušteda

ESCO projekt BEST ENERGY SOLUTIONS-a za troškove jalove električne energije obuhvaća:

  • analizu obračuna potrošnje radne i jalove energije
  • energetski pregled i analizu postojećeg stanja elektroenergetskih instalacija na objektu
  • procjenu isplativosti ulaganja te definiranje perioda povrata investicije
  • potpisivanje ugovora između BEST ENERGY SOLUTIONS-a i korisnika objekta
  • izradu tehničkog rješenja sustava za kompenzaciju jalove energije
  • izvođenje radova i ugradnja sustava za kompenzaciju jalove energije te puštanje u rad
  • mjerenje i verifikacija uštede